Als je de kustlijn van Bari verkent, stuit je op Il Fortino di San Antonio, een formidabel historisch fort dat al in de 16e eeuw werd gebouwd als verdedigingswerk om de stad te beschermen tegen aanvallen vanuit zee. Tegenwoordig biedt het fort een ongelooflijk panoramisch uitzicht over de stad en omgeving als je over de goed bewaarde stenen muren loopt. Vergeet vooral niet in de avond het fort te bezoeken! Dan is het uitzicht op de oude stad Bari extra mooi.

Fortino di Sant Antonio

Aan het begin van San Antonio verrijzen de machtige muren van het fort. Het Fortino di Sant Antonio kreeg ongeveer 500 jaar geleden zijn huidige vorm en ook nu nog is het fort een populair uitkijkpunt. Je kunt hier van tijd tot tijd genieten van openluchtmuziek en andere culturele evenementen. Trouwfoto’s worden hier ook vaak gemaakt.

Een stad aan zee kon niet anders dan een toren hebben die gebruikt werd voor defensieve doeleinden. Daarom werd in 1440 het Fortino di Sant’Antonio gebouwd bovenop een eerdere wachttoren. De inwoners van Bari vonden hem echter lelijk en hebben het fort verwoest. De ruïne werd later herbouwd door hertogin Isabella van Aragon die een systeem van interne trappen en geheime doorgangen toevoegde om te ontsnappen in geval van gevaar.

Later werd het fort gedemilitariseerd en in 1847 werd het overgenomen door de gemeente. In de daaropvolgende jaren werd het bouwwerk verwaarloosd en ging het verder achteruit, waardoor het verkwijnde tot een halve ruïne. Uiteindelijk werd het fort definitief gerestaureerd door de gemeente, en tegenwoordig is het in al zijn pracht en praal te bewonderen. De ruimtes worden tegenwoordig gebruikt voor culturele evenementen.

Bereikbaarheid

Het Fort van Sint Antonius de Abt ligt aan de Lungomare Imperatore Augusto, tussen de Basiliek van San Nicola en het Margherita Theater, op anderhalve kilometer afstand van het treinstation Bari Centrale.

Fietstour

Wil je meer weten over de geschiedenis van Bari? Doe dan mee met de Bari Highlights Fietstour. Op deze manier kom je meer te weten over andere bezienswaardigheden van Bari onder leiding van een lokale gids. Die kan je van alles bijbrengen over de stad en geheime tips vertellen.