De mooie stad Bari, gelegen in de hak van Italië, is een levendige plaats met een rijke geschiedenis en cultuur die nog verstoken blijft van het massatoerisme. Maar minderwaardig is de stad zeker niet! Wandelend langs verschillende historische bezienswaardigheden die de stad rijk is, kom je een gebouw tegen die hoe dan ook een bezoekje waard is, als je Bari wilt ontdekken.

Castello Svevo

Kasteel Svevo werd in 1132 gebouwd door koning Roger II vanwege de strategische locatie. In 1156 werd er brute schade aan toegebracht door koning Willem I van Sicilië. Bijna 100 jaar later werd het kasteel herbouwd en versterkt door de Roomse keizer Frederick II. Deze wilde het uiterlijke aanzien van het gebouw een boost geven, waarop de binnenplaats en de hal onder zijn leiding werd verfraaid.

Tijdens de regeerperiode van Angevin, werd Castello Svevo onderworpen aan vele transformaties. Uiteindelijk nam Ferdinand Aragon het kasteel op in zijn beheer en droeg het over aan het koningshuis van Polen. Tijdens deze periode werd Castello Svevo een prominent verblijf voor de koninklijke familie. De koningin van Polen, Bona Sforza zou uiteindelijk het kasteel erven. In 1957 kwam Bona te overlijden en werd Castello Sverzo terug geschonken aan de koning van Napels en in gebruik genomen als kazerne en gevangenis.

Castello Svevo, een kasteel én museum

Kasteel Svevo is een van de hotspots van Bari, waar liefhebbers van cultuur en geschiedenis jaarlijks op afkomen. Ondanks dat het gebouw meerdere keren onderhevig is geweest aan verwoesting en wederopbouw, is de oorspronkelijke staat goed in tact gebleven.

Tegenwoordig is Castello Svevo ook een museum waar veel tentoonstelling plaatsvinden, zoals zwart/wit fotografie en replicamonumenten van Puglia. Schatten die ooit zijn opgegraven zijn eveneens in het museum te zien. Voor iedereen die graag meer wil weten over de geschiedenis van Bari en Puglia is het zeker een bezienswaardige plek! Wekt de geschiedenis niet zo veel interesse, dan is bezoek toch de moeite waard vanwege het prachtige uitzicht!

Rondleidingen kasteel Svevo

Wil je graag het kasteel gaan bekijken en je onderdompelen in geschiedkundige weetjes? Overweeg dan eens om mee te doen met een georganiseerd tour. Zo mis je niks aan informatie en wordt je rondgeleid langs verborgen plekjes.  Je kunt kiezen voor een tour met een grotere groep maar ook een privé tour boeken.

Je kunt ook een tour reserveren die je langs meerdere bezienswaardigheden van Bari voert, zoals de Sint Nicolaas kerk. Zorg ervoor dat je op tijd je favoriete tour boekt! Met name in het hoogseizoen heb je kans dat tickets snel uitverkocht zijn. Er zijn verschillende tours in Bari waar je aan mee kunt doen zoals fietstours, streetfoodtours en excursies in de omgeving.

Op eigen houtje verkennen

Wil je Castello Svevo toch liever op eigen houtje bekijken? Geen probleem. Het kasteel is in hartje Bari te vinden, dus je wanneer je het centrum willekeurig doorkruist, krijg je het gebouw al gauw te zien.

Reis je met de auto? Parkeer dan op een grote parkeerplek vlakbij het kasteel. Als je op tijd komt, heb je goede kans op een parkeerplaats voor een redelijke prijs. Wil je toch niet helemaal alleen het kasteel bezichtigen maar heb je geen behoefte aan een gids? Dan kun je er ook voor kiezen om rond te kijken met een audiotour. Op deze manier krijg je toch alle nodige en leuke informatie via een koptelefoon en kun je op je gemak het kasteel zelfstandig verkennen.

In de zomer is Castelli Normanno Svevo te bezoeken van maandag tot en met woensdag van 08:30 tot 19:30. In de winter sluit het kasteel om 18:30. Volwassenen betalen 9 euro entreegeld voor een normaal toegangskaartje en kinderen mogen gratis mee.