Bari is een mooie, diverse havenstad in Zuid-Italië en met meer dan 300.000 inwoners de grootste stad en hoofdstad van de regio Puglia. Door de eeuwenlange bezetting door Arabieren, Normandiërs en andere volkeren, vind je in de stad diverse architectonische en culturele aspecten.

Bari is een verassende stad. Je verwacht een bruisende badplaats, maar de sfeer is kalm en tamelijk rustig voor een Italiaanse stad. In het oude centrum is, ondanks de aanloop van toeristen, de Italiaanse manier van leven goed bewaard gebleven.

Hoeveel tijd moet ik inplannen voor Bari? Bari is de grootste stad in Puglia, dus een volle dag voor sightseeing is zeker aan te raden. Dit geeft je genoeg tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken en op een ontspannen manier te genieten van de sfeer van de stad.

Via Pitagora, dagelijks te bezoeken van 06.00 tot 14.30 uur (behalve zondag). Op maandag is er ook een markt in de Via Napoli en de Via Francesco Portoghese, van 07.30 tot 13.30 uur. Er is ook een weekmarkt in Bari aan de Via Fortunato van maandag tot en met zaterdag, van 07.30 tot 13.30 uur.

De provincie Bari heeft een lange kuststrook, waarlangs veel kleine, mooie stadjes liggen. Lange, afgelegen zandstranden worden afgewisseld met rotsachtige stukken en fantastische baaien. Deze plaatsen hebben meestal hun eigen kleine strand en andere, ongerepte rotsstranden iets verder weg.

Een typisch stadsstrand is Lido San Francesco. Het is een ideaal strand voor wie Bari bezoekt en even wil zwemmen, of voor gezinnen die op zoek zijn naar een lang zandstrand met veel eetgelegenheden en strandfaciliteiten.

Bari is in oktober nog steeds zonnig, warm en aangenaam. Vakantiegangers profiteren van maximaal 21°C en 11 uur zon. De zee is rond de 20°C, dus sommigen zullen waarschijnlijk nog proberen te gaan zwemmen. Je moet rekening houden met 9 dagen regen verspreid over oktober.

De koudste maand in Bari is januari. Maar ook hier komen de temperaturen niet onder het vriespunt. De gemiddelde jaartemperatuur is 16 graden.

Puglia heeft twee internationale luchthavens, Bari Airport en Brindisi Airport. Bari Airport, genoemd naar paus Johannes Paulus II is de grootste luchthaven in de regio.

Er rijden bussen van het vliegveld naar Bari. Ze stoppen op het Piazza Aldo Moro vlak naast het station Bari Centrale. De reis duurt 40 minuten tot maximaal een uur.

Bari is een mooie havenstad in de hak van Italië en heeft naast een culinaire verscheidenheid en prachtige stranden nog iets anders te bieden: Het is buitengewoon authentiek en verrast zijn bezoekers met Italiaans temperament en adembenemende natuur. Bari is puur Italië!

Bari is eenvoudigweg ‘leuk’. De stad leent zich goed voor een verblijf van een paar dagen om de oude stad te bekijken. Je zit ook vlakbij de zee en er zijn veel plaatsen in de regio Bari die een uitstapje waard zijn.

Bari is een relatief veilige stad. Pas in het centrum op voor zakkenrollers.

In Puglia worden veel typisch Italiaanse producten gegeten, zoals olijven, tomaten, kikkererwten en burrata. In restaurantjes geniet je van pasta’s met verse zeevruchten en kun je natuurlijk de beroemde orecchiette pasta proeven.

Bari heeft een grote concentratie aan cafés. Op bijna elke hoek van de straat kun je een typisch Italiaanse koffie (een espresso) krijgen. Of het nu staand aan de bar is of zittend op straat. Velen bieden er taart bij aan; die ziet er echt verleidelijk uit!

Trulli huisjes zijn voornamelijk woningen in de vallei d’Itria ( tussen Bari en Brindisi), aan de hak van de Italiaanse laars. Het zijn kleine, meestal witte ronde huisjes waarvan de stenen daken naar boven toelopen, als een puntmuts.

Als je het oorspronkelijke Italië wilt ervaren, moet je zeker een reis door Puglia maken. De prachtige regio aan de Zuid-Italiaanse kust overtuigt met een authentieke sfeer en veel historische bezienswaardigheden die het ontdekken waard zijn.

Puglia is de grootste olijfolieproducent van Italië en was tot enkele decennia geleden de graanschuur van het land. Het menu van Puglia biedt een breed scala aan onafhankelijke, verleidelijke gerechten die de diversiteit van de Italiaanse regio weerspiegelen.

Verken de Grotte di Castellana! De Grotten van Castellana zijn een van de vele prachtige natuurwonderen in Puglia. De grot bevat fossielen, ravijnen, stalagmieten, stalactieten en concreties.

De mooiste stranden in Puglia liggen zowel op het schiereiland Gargano als in het zuiden van Italië, in Salento. Hier vind je zowel natuurlijke baaien als levendige stroken strand.

Puglia is (samen met Sicilië) de grootste wijnproducent van Italië. Voor fijnproevers is het aan te raden om op de plaatselijke markten bijvoorbeeld ook verse oregano en gedroogde tomaten te halen.

Kun je kraanwater drinken in Puglia? Kraanwater in de Italiaanse regio Apulië is over het algemeen drinkbaar. Dat komt omdat het gebonden is aan de EU-waterkwaliteitseisen en dus aan alle geldende normen moet voldoen.

In mei, september en oktober is het klimaat mild met temperaturen boven de 24°C. Vanaf mei, wanneer de watertemperatuur 20°C bereikt, kun je in zee zwemmen. In augustus bereikt de temperatuur 26°C. Pas in de tweede helft van oktober is het meestal afgelopen met zwemmen.