Puglia

Puglia, wat ook wel Apulië genoemd wordt in het Nederlands, is een prachtige regio in het zuidoosten van Italië. Dit gebied ligt in het oosten aan de Adriatische Zee, in het zuidoosten aan de Ionische Zee, en aan de Golf van Taranto en de Straat van Otranto in het zuiden. Puglia Italie is een regio met een formaat van bijna 20 duizend vierkante kilometer, namelijk precies 19.345 vierkante kilometer. Er wonen ongeveer vier miljoen inwoners, al zijn er nog veel meer mensen in Puglia te vinden in de zomer. Een Puglia vakantie wordt namelijk steeds populairder, waarover je in dit artikel meer leest.

Puglia Italie

Puglia ligt dus in Italië en is best wel een bijzonder gebied. Apulië, zoals de regio in het Nederlands heet, heeft namelijk een langere kunstlijn dan alle andere gebieden op het Italiaanse vasteland. Je vindt in Puglia Italie twee nationale parken: Gargano en Alta Murgia, wat zeker aanraders zijn om te bezoeken tijdens je Puglia vakantie. Eventueel kun je zelfs een plekje reserveren op een camping Puglia in de buurt van de twee nationale parken. Het resterende deel van Puglia is voor het grootste deel vlak, dit geldt al helemaal voor het schiereiland Salento. Dit is niet overal het geval, het voorgebergte van Gargano vind je namelijk in het noorden. De hoogste piek van Puglia is Monte Cornacchia, wat 1.152 meter boven zeeniveau ligt. Monte Cornacchia ligt in Monti della Daunia in de buurt van de Apennijnen. 52398949126 36c9afb107 b De geografie in Puglia Italie is vrij eenvoudig. De hooglanden bevinden zich in het Gargano-voorgebergte in het noordoosten en het nationale park Alta Murgia in het westen, terwijl de rest van de regio vlakker is, vaak pokdalig met kleine heuvels met daarop een of andere nederzetting. Er zijn enkele honderden kilometers Adriatische kustlijn in het oosten, een stuk Ionische Zee in het zuiden en een reeks grote meren met veel dieren in het noorden (Varano en Lesina), die van de zee worden gescheiden door lage heuvels en duinen. Aangezien Puglia eigenlijk de vorm heeft van een omgekeerde hockeystick, is het een ongecompliceerde aangelegenheid om een ​​manier te vinden om dit alles te zien. Volg de kust van Vieste in het noordoosten tot Brindisi in het zuiden, voordat je landinwaarts gaat om de città bianche in je op te nemen. Sla dan westwaarts naar Alta Murgia, noordwaarts naar de mysterieuze heuveltop Castel del Monte om een ​​van zijn prachtige zonsondergangen te ervaren, westwaarts naar Foggia en dan terug de Gargano in om de lus te voltooien. Je kunt ook de trein nemen – de hoofdlijn gaat door Foggia voordat je naar de kust gaat – om Trani, Bari, Polignano a Mare en Brindisi te bezoeken. De zijlijnen die de regio doorkruisen, zijn ideaal voor goedkope dagtochten naar plaatsen als Altamura, Gioia del Colle of de città bianche.

Waar ligt Puglia?

Waar ligt Puglia weet je al een beetje nadat je de rest van dit artikel hebt gelezen. Dit is immers een gebied in Italië. Waar ligt Puglia Italie? In het zuidoosten van Europa. Bari is op de Puglia kaart de hoofdstad van deze regio, wat dus een beetje de hak van de zool van de laars van het land is.

Hoe spreek je Puglia uit?

Hoe spreek je Puglia uit is iets dat je zeker zult vragen als je op vakantie naar dit gebied gaat. Je kunt hiervoor een Italiaan vragen, maar op het internet vind je ook veel informatie hierover. Hieruit blijkt dan ook dat je Puglia eigenlijk als poo-lee-uh uitspreekt.

Puglia vakantie

De magie van Italië is de afgelopen vijf jaar aan het verschuiven. Terwijl de Toscaanse charme nog steeds langzaam maar zeker grote aantallen toeristen trekt, trekt de gastvrije Zuid-Italiaanse gastvrijheid steeds meer bezoekers naar de regio. Lecce (liefkozend ‘Florence van het Zuiden’ genoemd) scoort nu hoger in bezoekersaantallen dan Siena in Toscane. Ook Puglia Italie wordt steeds populairder, met name onder beroemdheden. De Beckhams hebben bijvoorbeeld al meerdere keren een Puglia vakantie geboekt, terwijl Dame Helen Mirren en Meryl Streep beide een masseria Puglia boerderij in dit gebied hebben gekocht. Waarom is het boeken van een vakantiehuis Puglia inmiddels zo populair? Misschien is het de relaxte stijl van het dagelijks leven, of misschien is het de aandacht die de Pugliesi aan hun eten besteden, met borden met heerlijke producten van eigen bodem die elk jaar meer en meer bezoekers lokken. Puglia is waarschijnlijk het meest bekend om zijn olijfolieproductie, die meer dan 40% van de olijfolie van Italië produceert en 12% van die van de wereld! Geen wonder als je bedenkt dat het gematigde klimaat van Zuid-Italië met zijn lange droge zomers en warmere winters de perfecte omgeving is voor meer dan 50 miljoen olijfbomen om te groeien. Puglia 08 Een deel van de aantrekkingskracht van Puglia Italie is het langzamere tempo van het leven, waardoor je in een rustig tempo kunt verkennen en de rijke cultuur en het hedendaagse gevoel van elke plaats kunt opsnuiven – allemaal met een unieke ervaring. De zuidelijkste regio van Italië is beroemd om zijn uitgestrekte kustlijn van 800 kilometer die het schiereiland omlijst met de Adriatische wateren die langs de oostkust kabbelen. In het westen schittert de tiffany-blauwe Ionische Zee spectaculair. Het is dan ook geen verrassing dat Puglia de winnaar is van 13 felbegeerde Blauwe Vlag-strandprijzen. Een van die stranden, Pescoluse, wordt ook wel de “Malediven van Salento” genoemd vanwege het 4 kilometer lange witte zandstrand en het doorschijnende turquoise water. Of het nu gaat om het van Susumaniello Puglia, Primitivo Puglia of andere Puglia wijnen, een wandeltocht om prachtige architectuur te ontdekken of een boottocht naar magische grotten, of olijfolie proeven en kooklessen om gerechten te maken op basis van recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven – er zijn veel redenen voor een Puglia vakantie.

Rondreis Puglia

We snappen heel goed dat je een rondreis Puglia wilt plannen. Dit gebied in het zuidoosten van Italië heeft immers ontzettend veel mooie plekjes die je graag wilt bezoeken. Kijk maar eens op de Puglia kaart, deze regio zit echt vol juweeltjes! Tijdens een Puglia vakantie waarbij je continu in hetzelfde vakantiehuis Puglia of op dezelfde camping Puglia verblijft is het lastig om alle bezienswaardigheden en steden te verkennen. Dit is eenvoudiger bij een rondreis Puglia. Je landt dan dus op een vliegveld Puglia en vervolgens ga je in je huurauto op reis, al is een rondreis Puglia ook mogelijk in de trein. Als je door Puglia Italie wilt reizen, doe je er goed aan om vroeg in de herfst of laat in de lente te gaan. Je geniet dan van comfortabel warm weer, zonder de drukte die je hebt in de zomer. Als het zonnetje schijnt, komen namelijk steeds meer toeristen naar Puglia. De winter is qua weer Puglia op zich een goede optie, al is er in dit seizoen niet heel veel te doen in deze Italiaanse regio. Wat je moet inpakken voor je rondreis Puglia, hangt echt af van de tijd van het jaar dat je naar Puglia gaat. Over het algemeen zijn essentiële items een badpak, zonnebrandcrème, een hoed en comfortabele, luchtige kleding. Pak comfortabele schoenen in om door ongelijke dorpsstraten en rotsachtige kustlijn te dwalen. Italianen zijn modieus, dus het is een goed idee om wat mooiere kleding mee te nemen, vooral voor chiquere maaltijden! Bij een reis naar Puglia hoort het verkennen van steden, dorpen en het platteland, het ervaren van Italiaans eten en wijn en ontspannen op het strand. Puglia staat bekend om zijn olijfolie, groenten en de Puglia wijnen. Het is ook de thuisbasis van de geweldige Italiaanse keuken. Orecchiette-pasta is gemaakt in Puglia, dus zorg ervoor dat je een gerecht hebt! Met zijn ligging aan de kust heeft dit gebied ook fantastische zeevruchten. Accommodatie in deze regio varieert van schilderachtige historische boerderijen tot luxe badplaatsen. Je bepaalt dus zelf in welk vakantiehuis Puglia je verblijft, al kun je eventueel ook overnachten op een camping Puglia. Voor een rondreis Puglia van 4-5 dagen ga je naar de Itria-vallei en Ostuni voor 1-2 nachten, en rijd vervolgens naar het zuiden naar Salento voor de rest van je reis. Als het primaire doel van je vakantie de Puglia stranden zijn, ga dan rechtstreeks naar de oostkust of Salento. Als je een week of langer hebt, voeg dan het noordelijke deel van Apulië toe aan het begin of einde van je reisschema voor 1 of 2 nachten, en verblijf in Bari en/of Brindisi voor 1 of 2 nachten. Je Puglia vakantie is hierdoor erg gevarieerd, wat ervoor zorgt dat je het gebied echt goed leert kennen. 30115547966 38103cea6d b

Masseria Puglia

We noemden net al dat zowel Dame Helen Mirren als Meryl Streep een boerderij in Puglia Italie hebben gekocht. Zo’n bouwwerk wordt ook wel een Masseria Puglia genoemd. De boerderijen zijn versterkte landelijke gebouwen met achttiende-eeuwse torens en fantastische ronde duiventillen. De Masseria is geboren uit de behoefte, van de kant van het bloedbad of de beheerder van het land en het eigendom, om het eigendom en de arbeiders die het beheerden te beschermen tegen aanvallen door plunderaars. In de boerderij bevond zich niet alleen het huis van de boer, maar ook dat van al zijn medewerkers. Je vindt veel Masseria Puglia tijdens je rondreis Puglia en eventueel kun je ook één als vakantiehuis Puglia huren.

Weer Puglia

Als je op een Puglia vakantie wilt gaan, ben je natuurlijk benieuwd naar het weer Puglia. De kans is groot dat je in de zomer verblijft in een vakantiehuis Puglia voor je vakantie in dit Italiaanse gebied. In dit seizoen wordt het erg warm in Puglia Italie, met name in augustus. Het geluk is dat het vaker een droge hitte is met een beetje vochtige lucht, dus zelfs als het buiten 35 graden is, zal de waargenomen temperatuur nooit te ver van de werkelijke temperatuur verwijderd zijn. Dit is dan ook een fantastisch als je graag Puglia stranden wilt bezoeken. Als je een rondreis Puglia wilt maken, de meest suggestieve en cultureel relevante plaatsen wilt bezoeken, misschien van het ene dorp naar het andere wilt fietsen, moet je weten dat de lente het ideale seizoen is om Puglia te verkennen. Het weer Puglia is buitengewoon aangenaam, de temperaturen variëren tussen maximaal gemiddeld 20°C en een minimumgemiddelde zakt nooit onder de 10°C. Je kunt bovendien een rondreis Puglia organiseren in de herfst. Dit seizoen is namelijk relatief vergelijkbaar met de lente. De temperaturen zijn aangenaam met een gemiddeld maximum van 20°C en een minimumgemiddelde van ongeveer 10°C. Het weer Puglia is in sommige gebieden in de herfst wel wat minder, vooral in Gargano en Murgia. De regens, frequenter dan in de lente maar meestal niet erg hardnekkig, zijn voornamelijk geconcentreerd in de maanden oktober en november. In Puglia is de winter bovendien relatief mild. De temperaturen van de steden langs de kust komen meestal nooit onder de 0 graden Celsius terwijl de hoogtepunten zelfs 16 graden Celsius kunnen bereiken in de gebieden van Salento en de lagere Murgia. De temperaturen zijn iets lager in het achterland en rondom Altamura en in de Gargano.

Puglia wijnen

Puglia Italie staat bekend om veel dingen, waaronder zeker de Puglia wijnen. Hieronder noemen we een paar van de beste wijnsoorten uit dit gebied!

Primitivo Puglia

Puglia Primitivo is een sappige druif die ook bekend staat als Zinfandel uit Californië. De Primitivo-druif produceert zoete wijnen met intense aroma’s, smaken van zwart fruit, een lage zuurgraad en gematigde tannines. Je kunt zeker een keer Primitivo Puglia proberen tijdens je rondreis Puglia of gewoon thuis!

Susumaniello Puglia

Susumaniello Puglia is een inheemse druivensoort uit Apulië die lichte wijnen produceert met een subtiele zuurgraad en een diep aromatisch gehemelte van aardbeien en veenbessen.

Verdeca

Verdeca is een Italiaanse witte wijndruif die meestal wordt gemengd met Bianco d’Alessano. Het wordt bijna uitsluitend verbouwd in Apulische wijngebieden en staat bekend om zijn gemakkelijk drinkbare wijnen met kruiden- en citrustonen, zuivere mineraliteit en frisse zuren.

Negroamaro

Deze donkere variëteit met een dikke schil is een van de inheemse druiven van Puglia. Het produceert aromatische, volle wijnen met zachte tannine, kruidachtige tonen en een uitgesproken bitter profiel. De donkere Negroamaro-druif produceert naast rode wijnen ook roséwijnen met een zachte koraalroze kleur, ongelooflijke zoetheid en rozen-, geranium-, aardbei- en kersenaroma’s.

Chardonnay

De bleekgroene Chardonnay-druif uit Puglia produceert rijke, aromatische wijnen met een fluweelzachte textuur, heerlijke mineraliteit en een zure, goed afgeronde afdronk.

Bombino Nero

Bombino Nero is een druif met zwarte schil die voornamelijk wordt gebruikt als kleurversterker in Rosé (Rosato) wijnen. Deze fijne druif levert echter ook frisse en zachte rode wijnen op met een ruime zuurgraad en subtiele zoetheid.

Sangiovese

De sterdruif van Puglia, Sangiovese, is een donkerpaarse variëteit die helderrode wijnen produceert met een intens rijk en fruitig karakter, zachte tannines en aroma’s van rijp fruit.

Trullo Puglia

Een van de eerste dingen die bezoekers van Puglia graag willen weten, zijn trulli Puglia, de kegelvormige huizen die oorspronkelijk werden gebruikt voor de opslag van graan, landbouwwerktuigen of zelfs het huisvesten van dieren, maar die nu worden gerenoveerd tot volledig uitgeruste moderne huizen. De muren van een trullo Puglia zijn gebouwd met behulp van de droge stenen muurmethode (dwz zonder mortel) en kunnen tot 2 meter dik zijn, waarbij de ruimte tussen de binnen- en buitenmuren gevuld is, zodat het interieur koel is tijdens de hete zomers en warm in de winter. Er zijn veel mythen rond de reden voor de kegelvormige daken op trulli Puglia. Een theorie is dat het een vorm van ontduiking van onroerendgoedbelasting was. Door aan een touw te trekken dat aan de trullo Puglia was vastgemaakt, kon de eigenaar het gebouw afbreken wanneer de tollenaar op handen was en het weer in elkaar zetten zodra hij vertrokken was! De symbolen die soms op de grijze steen van de koepel zijn geschilderd, zijn tekenen van een goed voorteken, hoewel hun oorsprong onbekend blijft. Ze kunnen zijn geïntroduceerd door oosterse kolonisten in Puglia Italie, of van christelijke oorsprong zijn die dateren uit de eerste eeuw. De eerste vermeldingen van de bouw van trulli Puglia dateren van rond de 14e eeuw. De waarschijnlijke reden voor hun ontwerp was om woningen te creëren die gemakkelijk gesloopt konden worden, waardoor de feodale heer geen belasting hoefde te betalen over nieuwe nederzettingen en het gemakkelijk werd om ongewenste huurders te verwijderen! Trulli Puglia worden nog steeds gebouwd door gespecialiseerde vakmensen, zij het om heel verschillende redenen! Naast de nieuwbouw zijn er de afgelopen jaren veel bestaande trulli opgekocht door buitenlanders en prachtig gerenoveerd om uiterst individuele en comfortabele woningen te creëren. Zo kun je ook een vakantiehuis Puglia huren in de vorm van een trullo Puglia. De ongebruikelijke vorm en witgekalkte muren geven ze een exotische en spannende uitstraling en bieden een ideale basis om een ​​unieke woonruimte te creëren die kan worden gebruikt als woon- of vakantiehuis.

Waar verblijven in Puglia?

Er zijn tig opties als je ergens in Puglia wilt verblijven tijdens je Puglia vakantie. Waar verblijven in Puglia moet je zelf bepalen, al vinden we de volgende opties absoluut de allerbeste.

Masseria Puglia

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een Masseria Puglia te huren, hieronder noemen we de vijf beste opties.

Tenuta Monacolli

De Tenuta Monacelli-boerderij is een zeer oude boerderij, maar prachtig gerestaureerd met behoud van de oude stijl in de structuur en het meubilair. De plaats is echt betoverend, omringd door eeuwenoude olijfbomen en tegenover het regionale natuurpark Rauccio. Het park is betoverend en de tuin van de boerderij heeft een zwembad en eeuwenoude olijfbomen in de schaduw waarvan het mogelijk is om uit te rusten tijdens de heetste uren. De zorg voor de structuur, het zwembad en de interieurdetails is werkelijk onberispelijk en de keuken, zoals in veel van de boerderijen in Puglia, is echt uitzonderlijk.

Masseria Torre Coccaro

Masseria Torre Coccaro verwelkomt je in een luxe oude versterkte structuur op een paar kilometer van de zee op het platteland rond Savelletri. Het biedt gasten een groot buitenzwembad, een prachtig privéstrand met strandservice en visrestaurant, een pendelbus van de boerderij naar het strand. Voor momenten van ontspanning in de Masseria kunt u gebruik maken van het verwarmde binnenzwembad, Turks stoombad en jacuzzi. De accommodaties hebben een eigen tuin, terras, wifi en soms een open haard of een jacuzzi. De keuken van Masseria Torre Coccaro biedt typisch regionale gerechten, vers bereid met biologische groenten en fruit geproduceerd op de boerderij. Je zult ook gerechten proeven die zijn gemaakt met lokale producten zoals vlees, vis en kazen van eerste keuze die zijn gekocht bij boerderijen in de buurt.

Masseria Cimino

Masseria Cimino is een oud gebouw dat tot in de perfectie is gerenoveerd in de traditionele Apulische mediterrane stijl. Masseria Cimino is de plek om te ontspannen en het hectische stadsleven en werk te vergeten. Je zult niet alleen kunnen genieten van het omliggende landschap, het prachtige zwembad en de grote ruimtes die beschikbaar zijn voor gasten, maar je bevindt je ook op slechts een steenworp afstand van de kust. De boerderij ligt op een steenworp afstand van de archeologische opgravingen van Egnazie en op een paar minuten lopen van de San Domenico Golf Club. Alle kamers en appartementen zijn extreem schoon en voorzien van alle gemakken zodat je ook in de zomerse hitte van de best mogelijke ervaring kunt genieten.

Tenuta Miro

De Masseria Tenuta Miro ligt op het platteland van Ostuni, op een paar minuten van de Marina di Ostuni, in het groen van de landbouwgebieden van het prachtige Puglia. De masseria Puglia is een oud gebouw dat in zijn geheel prachtig is gerestaureerd en smaakvol is gerenoveerd in een rustieke mediterrane stijl. Tenuta Miro wordt omringd door olijfbomen in een omgeving die uitnodigt tot ontspanning en rust, niet ver van zowel de stad Ostuni. Na je Puglia vakantie zul je het ontbijt tussen de olijfbomen missen en de masseria is zeker een van de plekken waar je naar terug wilt.

Masseria Villa Dora

De Masseria Villa Dora ligt in Leuca, op een paar minuten lopen van het strand van Marina di Leuca. De boerderij heeft een paar ingerichte kamers en alle comfort om in alle rust te kunnen genieten van de rust van het Apulische platteland. De stijl is zeer rustiek, typerend voor trulli en oude boerderijen gerenoveerd in de Apulische mediterrane stijl. De woning is omgeven door een prachtige tuin en heeft een groot terras met veranda.

Trulli Puglia

Er zijn meerdere trulli Puglia die je als vakantiehuis Puglia kunt huren. Hieronder noemen we de beste:

Masseria Cervarolo

Masseria Puglia Cervarolo ligt op een uitgestrekt terrein met een grote tuin en een vrij gevormd zwembad. Het biedt charmante kamers in individuele trulli-huizen – verschillende zijn familiesuites – die naast de voormalige boerderij liggen. Ruim en rustiek, met kleurrijke tapijten en individuele patio’s, de kamers zijn zeer ontspannend, en er is keuze uit dineren binnen en buiten.

Trulli e Puglia

De trulli-kamers van Trulli e Puglia in Alberobello zijn allemaal door UNESCO beschermd. Kinderen zullen genieten van de dorpssfeer – er is een café, een wijnbar en een kleine winkel – en de eigenzinnige ruimtes in elk huis. Ze zijn allemaal individueel: sommige hebben bedden in nissen, andere hebben wenteltrappen en de grotere hebben een kitchenette.

Borgo Canonica

De 14 trulli-huizen van Borgo Canonica hebben een chique eigentijdse make-over gekregen zonder hun natuurlijke charme te verliezen. Strak meubilair, designverlichting, moderne badkamers en neutrale tinten worden afgezet tegen dikke muren en plavuizen vloeren. Er is ook een prachtig overloopzwembad en mooie tuinen.

Leonardo Trulli Resort

Leonardo Trulli Resort is – met slechts vier kamers – absoluut een landelijke toevluchtsoord. De kamers zijn elegant en rustiek met stenen muren, plavuizen vloeren, mooie stoffen en bedden die vaak romantisch in nissen zijn weggestopt. Het zwembad, met schaduwrijke ligstoelen, kijkt uit over het prachtige landschap.

Ottolire Resort

Ottolire Resort was ooit een traditionele boerderij en is prachtig omgebouwd tot een luxueus en eigentijds hotel. Het biedt chique kamers, een uitstekend mediterraan restaurant en een verleidelijke spa. Een geweldige keuze voor een heerlijke ontsnapping op het platteland.
220120740

Boek Ottolire resort

Toplocatie: sterk aanbevolen door recente gasten (9,1)


Lemoredinella B&B

Lemoredinella B&B is een charmant, door een familie beheerd pand te midden van een prachtig landschap. Elk van de kamers bevindt zich in een eigen kegelvormig gebouw en zit boordevol karakter. De tuin heeft een mooi zwembad. Met slechts drie kamers is dit een geweldige keuze voor vrienden of families die een woning in zijn geheel willen huren.

Abate Masseria & Resort

Met een zwembad is Abate Masseria and Resort meer een landelijke toevluchtsoord dan een resort, met slechts acht kamers in prachtige trulli met dikke stenen muren, gewelfde plafonds en terracotta vloeren. Dit is een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en het restaurant staat bekend om zijn uitstekende Apulische keuken.

Nina Trulli Resort

De zes suites en kamers van Nina Trulli Resort bieden een romantisch toevluchtsoordgevoel. Elegant eenvoudig met een mix van rustiek en eigentijds meubilair en designbadkamers, elke kamer – bezaaid met kaarsen en zachte verlichting – voelt gezellig en privé aan. Sommige hebben een terras en er is een groot buitenzwembad in de tuin.

Camping Puglia

Naast een Masseria Puglia en een trullo Puglia kun je ook verblijven op een camping Puglia tijdens je rondreis Puglia of Puglia vakantie. Hieronder noemen we de beste campings in dit gebied!

Village & Camping Baia degli Aranci

Camping Puglia Village & Camping Baia degli Aranci ligt aan de rand van Vieste in de Gargano, direct aan de Adriatische Zee met zijn eeuwenoude natuur en middeleeuwse geschiedenis. Vieste is een zeer oude stad waar in het verleden de Venetiaanse zakenreizigers pauzeerden en mogelijk werd gebruikt als een veilige haven voor overvallers. Er is een vuurtoren en een kasteel, helaas niet te zien. Wie van een mooi uitzicht houdt, kan een plekje op de terrassen vragen. Vanuit de haven van Vieste kunnen tochten per boot worden gemaakt naar de grotten waar het licht een prachtig kleureffect geeft. Ook zijn er dagtochten te maken vanaf Village & Camping Baia degli Aranci naar de Isole Tremiti.

Centro Vacanze St. Maria di Leuca

Centro Vacanze St. Maria di Leuca is een camping Puglia in Gagliano del Capo, het uiterste zuidoosten van Italië. Het gebied heet Salento en heeft prachtige vergezichten, rotsachtige kusten en stranden. Het klimaat is zacht en geschikt om te overwinteren. De camping heeft plaatsen met schaduw. Er is mogelijkheid tot het huren van stacaravans, studio’s en appartementen. Centro Vacanze St Maria di Leuca beschikt over een kinderspeelplaats en een sportterrein. In de zomer worden er voor de sportieve vakantieganger excursieprogramma’s en begeleide wandelingen georganiseerd en is er ook een animatieprogramma. Voor wie na een drukke dag wil ontspannen is er een beautycentrum. De camping heeft een buitenzwembad. Er is een snackbar, pizzeria en zelfbedieningsrestaurant.

Villaggio Turistico Oasi Le Dune

Villaggio Turistico Oasi Le Dune is alles wat het zegt. Het heet een oase en zo ziet het er namelijk ook zeker uit. Mooi terrein met een mooie camping met grote plaatsen en mooi vlak. Er is een grote verscheidenheid aan eersteklas faciliteiten, zoals een restaurant, supermarkt en een aantal bars. Ook de allerkleinsten worden niet vergeten want er is een actief animatieteam. Een mooi zwembad en een groot zandstrand aan de Adriatische kust. Uitstapjes naar Alberobello (Trulies), Ostuni en Matera zijn mogelijk en Matera de afstand is niet zo groot.

Villaggio Camping Pineta al Mare

Villagio Camping Pineta al Mare is een zeer handige camping voor kampeerders die er even tussenuit willen voor de oversteek naar Griekenland vanuit Brindisi. Je kunt echter ook gewoon de feestdagen doorbrengen. Uitstapjes naar de Truli in Alberobello, naar de kathedraal van Ostuni (de witte stad) en de grotwoningen in Matera. De camping ligt vlakbij zee (enige weg oversteken). Op de camping vind je alle belangrijke voorzieningen. In het hoogseizoen is er ook een animatieprogramma.

Camping La Vecchia Torre

Camping La Vecchia Torre is een mooie schaduwrijke camping direct aan de baai van Gallipoli in de omgeving van Salento. Het heeft een eigen zandstrand omzoomd door rotsen. Camping La Vecchio Torre ligt vlakbij de oude historische havenstad Gallipoli met een oud havencentrum. Ruime schaduwrijke staanplaatsen en stenen huisjes garanderen je een comfortabel en aangenaam verblijf. Natuur en cultuur, strand en monumenten, vertier, vertier en gezelligheid. De omgeving is ideaal voor uitstapjes in de prachtige Salento.

Vakantiehuis Puglia

Daarnaast is het mogelijk om een vakantiehuis Puglia te huren voor je rondreis Puglia of Puglia vakantie. Hieronder noemen we de beste vakantiewoningen!

Grazing The Sky

Dit is een van de beste luxe villa’s in Puglia, omdat het meerdere trulli-huizen heeft die allemaal aan elkaar zijn verbonden, op één prachtig terrein. Het is net een verbazingwekkende wirwar van kamers, allemaal met traditionele stenen bogen en kenmerkende Pugliese koepels. Voor ontspanning overdag is er het grote zwembad, dat er erg uitnodigend uitziet! Voor iets speciaals heeft deze villa een eigen minigolfbaan! Wat dacht je ervan om je reismaatjes uit te dagen voor een spel en te zien wie de kampioen van de groep is? Een ander uniek kenmerk van dit vakantiehuis Puglia is het gewichtloze bed. Het lijkt een beetje op een drijvende tipi en is een geweldige plek om achterover te leunen en de Italiaanse nachtelijke hemel in je op te nemen. Wat een magische ervaring zou dat zijn!

Archi Di Pietra

Gelegen aan de zuidwestkust in de hiel van Italië, is dit een van de beste villa’s in Puglia voor grote groepen. Het ontwerp van deze chique nieuwe villa biedt plaats aan 10 personen en is een eerbetoon aan de traditionele architectuur van de regio. De hoogtepunten van dit vakantiehuis Puglia zijn het prachtige zwembad en de loungeruimtes, plus het koepelvormige eetgedeelte binnen en buiten met een prachtig uitzicht. Alle kamers kijken uit op de oceaan of het mooie landschap. Er is een echt gevoel van vrede en rust in deze accommodatie. Het is ook een korte wandeling naar de uitnodigende turquoise wateren van Spiaggia di Pescoluse.

Botanica Mirage

Als je op zoek bent naar een vakantiewoning in Puglia die een mix van natuur, strand en zwembad biedt, kijk dan zeker eens naar Botanica Mirage. Gelegen in het natuurreservaat Porto Selvaggio, strekt het terrein van de villa zich uit van de minimalistische witte villa, langs het zwembad, door Italiaanse tuinen, tot aan de zee. Het biedt echt van alles een beetje! Het interieur van deze villa is licht en luchtig, met veel kleur van de moderne kunstwerken aan de muren. Het zwembad heeft een goede maat voor een groep van 6 personen, en er zijn enkele schaduwrijke terrassen en eetgedeeltes voor als de zon op zijn hoogtepunt is.

Olive & Basil

Als je rust en stilte zoekt, is deze prachtige villa ideaal. Gelegen op het platteland, zul je genieten van de geluiden van vogels en de natuur terwijl je door de mooie tuinen dwaalt. Dit vakantiehuis Puglia is geschikt voor 12 personen, verdeeld over 6 chique slaapkamers. Er is een open ontwerp naar de belangrijkste ruimtes, waardoor de villa echt ruim aanvoelt. Er is een zwembad en een eethoek buiten onder een pergola met olijfbomen rondom. Qua bezienswaardigheden in de buurt ligt deze villa behoorlijk afgelegen. De historische stad Gallipoli ligt echter op minder dan 30 minuten rijden met de auto. Deze kustplaats herbergt een 13e-eeuws fort en stadsmuren uit de 14e eeuw.

Trullo Towers

Als je droomt van een vakantie in Puglia, dan ken je ongetwijfeld de mooie kegelvormige daken van de traditionele trulli-huizen. Ik verbleef in een in Alberobello en het was een onvergetelijke ervaring! Hoewel veel van deze gebouwen historisch zijn, zijn ze naar moderne maatstaven gebracht, met een lichte, luchtige inrichting en alle voorzieningen waar je maar van kunt dromen. Trullo Towers is hier een goed voorbeeld van en is absoluut een van de beste luxe villa’s in Puglia met een zwembad. Met vier chique slaapkamers, prachtige tuinen en een van de beste zwembaden in de regio, staat je een traktatie te wachten als je dit vakantiehuis Puglia huurt! 52391558140 b76c9ced79 b

Puglia kaart

Ooit een afgelegen en weinig bezochte regio, is Puglia een van de populairste bestemmingen van Italië geworden. Veel mensen zoeken dan ook naar de Puglia kaart om te bepalen welke steden ze moeten bezoeken tijdens hun rondreis Puglia. Bezoek in de Gargano bijvoorbeeld de oude steden Monte Sant’Angelo, Lucera, Manfredonia en San Severo, en het Padre Pio-heiligdom van San Giovanni Rotondo. Vieste ligt vlakbij het nationale park Foresta Umbra en is de vakantiehoofdstad van de Gargano. Trani, langs de kust, heeft een oude nederzetting rond de haven met een kathedraal aan de kust, gewijd aan San Nicola Pellegrino. Verschillende 18e-eeuwse paleizen, zoals de Caccetta, de Quercia en de Bianchi geven je een goed beeld van de romaanse periode van de Puglia kaart. Het Zwabische kasteel van Trani werd gebouwd door Federico II tussen 1223 en 1249 en was tot voor kort in gebruik als gevangenis. Trulli-land begint in Alberobello, waar meer dan 1500 van de eigenzinnige kegelvormige huizen staan. Je kunt in een trulli-hotel verblijven of een week een trullo-huis huren om het gevoel te krijgen van dit interessante deel van Puglia. Locorotundo en Martina Franca zijn ook interessante steden om te bezoeken. Op het schiereiland Salento heeft het vissersdorpje Gallipoli een mooi havengebied en een interessant historisch centrum. Een andere leuke badplaats is Otranto, bekend om zijn prachtige kust. Otranto was een belangrijk centrum van de Byzantijnse heerschappij in Italië en had een Griekse bisschop. Een bezoek aan de duomo is een must. Lecce is gezegend met een zachte kalksteen die zo gemakkelijk te bewerken is dat Lecce het centrum werd voor sierlijke architecturale versieringen, de barocco leccese of Leccese barok genoemd. Lecce is een geweldige stad om in rond te lopen en heeft verschillende goede restaurants.

Puglia stranden

Er zijn veel prachtige Puglia stranden. Hieronder noemen we een paar van de mooiste stranden Puglia.

Porto Badisco

Porto Badisco ligt halverwege tussen Otranto en Santa Cesarea Terme en is een natuurlijke inham zo smal en diep als een fjord. De torens van Sant’Emiliano en Minervino steken uit op het strand. Volgens de legende zijn Aeneas en haar metgezellen hier geland tijdens hun epische reis naar Italië. Hier verbergt ook een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Europa, de grot van het hert, met prehistorische schilderingen. Maar de grote attractie is de zee. Met kobaltblauwe baaien, die afsteken tegen het wit van de kalksteenrotsen: een paradijs voor duikers. Het strand van Porto Badisco, gekenmerkt door de aanwezigheid van een bron, is klein en gekenmerkt door rotsen, zeer scherp zoals op verschillende punten van de Adriatische kust van Salento. puglia

Torre Chianca

Torre Chianca ligt net ten noorden van Porto Cesareo, in een dichtbevolkt en drukbevolkt gebied. Deze plaats ontleent zijn naam aan de zestiende-eeuwse uitkijktoren met dezelfde naam, nu gedeeltelijk verwoest, gebouwd door de Spanjaarden om Salento te verdedigen tegen aanvallen van Saraceense piraten. Ingelijst in het beschermde zeegebied van Porto Cesareo, is het het ideale startpunt voor duikliefhebbers. De diepten zijn in feite een echte ondergedompelde schat. Het is mogelijk om, zonder bijzondere diepten te zien, vijf Romeinse zuilen in porfier te bewonderen, die in zee zijn beland na de schipbreuk van het schip dat ze vervoerde. Er zijn verschillende baaien gescheiden door rotsachtige landtongen. In de omgeving van Torre Chianca zijn ook veel zandstranden.

Torre dell’Orso

Het strand van Torre dell’Orso is een halve maan zand van bijna een kilometer lang, gedomineerd door de zestiende-eeuwse uitkijktoren, niet ver van het stadje Melendugno, dat op slechts 9 km afstand ligt. Het heeft uitgestrekte uitgeruste stranden en andere hebben een gratis strand. Twee imposante stapels bleke steen worden weerspiegeld in het water dat de zeestromingen van het Canale d’Otranto transparant houden. Torre dell’Orso is toegankelijk vanuit de gelijknamige stad, ongeveer 20 km ten noorden van Otranto. Even ten zuiden van het bewoonde centrum liggen enkele betaalde parkeerplaatsen aan de rand van het dennenbos; door de bomen in te gaan, kun je via verschillende paden de prachtige baai vanaf de top van de kliffen ontdekken.

Campomarino

De zeventiende-eeuwse Moline-uitkijktoren, een van de honderden langs Salento, kondigt de kust van Campomarino di Maruggio aan. Het is een van de mooiste plekken in de bovenste Salento, een van de vele pareltjes langs de prachtige Ionische kust, die zich ongeveer negen kilometer uitstrekt en zelfs wordt omschreven als “het Caribisch gebied van Manduria”. De zee is turkoois gekleurd en er zijn zeevogels, met tijm begroeide duinen en jeneverbessen. Hier worden stukken zacht zand afgewisseld met rotsachtige kliffen, geflankeerd door uitgestrekte geurige mediterrane struikgewas, droge stenen muren en imposante eeuwenoude olijfgaarden. Een van de mooiste stukken van de Ionische kust, waar je te voet het strand van Ayala of del Conte kunt ontdekken.

Lido Marini

Lido Marini is bijzonder gemakkelijk te bereiken en het dichtstbijzijnde centrum is Ugento, ook al ligt het strand in de gemeente Salve. Het is een perfect stuk zee voor gezinnen en het water is meestal een paar graden hoger dan de Adriatische kant. De zandstranden zijn breed met de zee toegankelijk voor kinderen en gezinnen en langs de zandige kust kun je profiteren van een gratis strand of uitgeruste badinrichtingen. De zeebodem is erg ondiep en ideaal voor liefhebbers van onderwatervissen of voor excursies in de Ionische Zee van Salento. Op deze plek kun je de typisch mediterrane vegetatie bezoeken met de aanwezigheid van de karakteristieke olijfboom en een zeer gevarieerde trekfauna.

Vliegveld Puglia

Als je op een Puglia vakantie wilt gaan, is de kans groot dat je een vlucht wilt boeken. Je moet dan bepalen naar welk vliegveld Puglia je wilt vliegen. Je hebt namelijk drie opties: Karol Wojtyla in Bari, Papola Casale in Brindisi en Gino Lisa in Foggia. De kans is groot dat je vlucht naar Karol Wojtyla gaat, wat dus in Bari ligt, de hoofdstad op de Puglia kaart. Dit vliegveld Puglia is de grootste van dit gebied en werd in 1930 aangelegd als militair vliegveld. Het vliegveld Puglia van Bari dankt zijn naam aan paus Johannes Paulus II. Het ligt op slechts een paar kilometer van het centrum van Bari en verwerkt jaarlijks meer dan 5 miljoen reizigers. Of het nu gaat om zaken of vrije tijd, de luchthaven van Bari is een uitstekende keuze. Bari is een van de grootste steden in Puglia. Het heeft een enorm treinstation en je krijgt verbindingen naar elke andere stad in de regio. De hogesnelheidstrein van Italië zorgt voor korte reistijden nadat je bent geland. Het is ook de luchthaven in Puglia waar de meeste nationale luchtvaartmaatschappijen het liefst op vliegen. De op een na grootste van de luchthavens in Puglia is de luchthaven van Brindisi. Het ziet een verkeer van meer dan 2 miljoen reizigers per jaar. Dit is een populaire bestemming voor budgetmaatschappijen. De luchthaven is gespecialiseerd in dit soort verkeer. Ze houden de kosten voor luchtvaartmaatschappijen laag om Ryanair, EasyJet en WizzAir aan te trekken. Desalniettemin is het een zeer populair vliegveld Puglia als het gaat om vakantiegangers. Vanwege budgetmaatschappijen die hier vliegen, is de prijs meestal erg laag. Mensen kiezen graag voor Brindisi wanneer ze Puglia bezoeken, omdat het de meest zuidelijke commerciële luchthaven in de regio is. De luchthaven in Foggia is de kleinste van de commerciële luchthavens in Puglia. Eigenlijk is het meer een regionale luchthaven dan een echte internationale. Er waren plannen om internationale vluchten naar Foggia te starten, maar die zijn nooit uitgekomen. Afgezien van enkele gecharterde vliegtuigen ziet het geen internationaal verkeer. De luchthaven wordt voornamelijk gebruikt door één luchtvaartmaatschappij: Alidaunia. Het hoofdkantoor van deze luchtvaartmaatschappij bevindt zich op de luchthaven Gino Lisa in Foggia. Ze vliegen meestal binnen Puglia en vooral naar de Tremiti-eilanden.

Wat te doen in Puglia?

Tijdens je Puglia vakantie of rondreis Puglia wil je natuurlijk wel wat te doen hebben. Hieronder noemen we daarom de beste antwoorden op de vraag “wat te doen in Puglia?”!

Ostuni Puglia

Ostuni Puglia is de witste stad die je in dit gebied kunt vinden. Een glanzende parel genesteld in het hart van Valle d’Itria. De roodachtige grond en het intense groen en bruin van de eeuwenoude olijfbomen van het platteland, gecombineerd met het diepe blauwgroen van de zee, maken Ostuni Puglia tot een van de meest spectaculaire plekken die je ooit zult bezoeken. De Valle d’Itria biedt talloze plekken om te verkennen. Naast Ostuni is een must-see in Puglia Locorotondo, bekend als een van de “Borghi più belli d’Italia” (wat een van de mooiste dorpen van Italië betekent). Locorotondo is gewoon een andere reden waarom je verliefd zult worden op Puglia! puglia sea summer summer holidays preview

Mooiste stranden Puglia

Eerder in dit artikel noemden we al een paar van de mooiste stranden Puglia. Er zijn echter nog meer Puglia stranden die zeker een bezoekje waard zijn tijdens je rondreis Puglia of Puglia vakantie. Hieronder vind je hier een paar voorbeelden van.

Cala Porto in Polignano a Mare

Ook wel Lama Monachile genoemd, dit moet een van de meest gefotografeerde stranden van Puglia zijn. Het mooie kiezelstrand hier is klein, maar wij vinden het best bijzonder. Omzoomd door witgekalkte huizen bovenop kalkstenen kliffen die contrasteren met het heldere smaragdgroene water eronder, is dit een prentbriefkaart voor je dag op het strand.

Baia delle Zagare in Gargano

Deze baai met zacht wit zand, ook bekend als de Mergoli-baai, is ongeveer een kilometer lang en ingesloten door massieve kalkstenen kliffen. Twee enorme rotsen – faraglioni – die uit de zee oprijzen, geven de baai een heel aparte en mooie aanblik. Het is echter niet de gemakkelijkste om te bereiken. Om toegang te krijgen, moet je ofwel door de hotels Baia delle Zagare of Baia dei Faraglioni gaan (waar je een lift vindt die via de rotsen naar het strand gaat) of je moet over zee naderen op een van de dagelijkse boottochten die vertrekken vanuit Mattinata.

Marina di Pescoluse in Salento

Liefkozend bekend als de ‘Malediven van Italië’ vanwege het prachtig schone, bijna witte zand en kristalheldere turkooizen water, is dit een geweldig gezinsvriendelijk strand in het uiterste zuiden van de regio dat zich kilometers ver uitstrekt. De zee is heerlijk ondiep, ideaal voor kinderen en je zult regelmatig zandbanken uit het water zien oprijzen. Met tal van lido’s, restaurants en andere faciliteiten van de tap, is het een van onze favoriete gezinsvriendelijke Puglia stranden.

Torre Guaceto in Brindisi

Het zandstrand van Torre Guaceto, een beschermd zeegebied en natuurreservaat, strekt zich uit over meerdere kilometers en wordt gedomineerd door een 16e-eeuwse uitkijktoren. Parkeer en loop naar het strand of neem het toeristentreintje dat regelmatig tussen de parkeerplaats en het zand rijdt. Neem je masker en snorkel mee om optimaal te genieten van de koraalriffen en vissen die dicht bij de kust zwemmen.

Spiaggia della Purita in Gallipoli

Veel toeristen houden van de kleine stranden en rotsachtige kreken van Gallipoli. Een van onze favoriete plekken is de Spiaggia della Purita, door de lokale bevolking vaak Puritate genoemd. Het bevindt zich in het historische centrum van Gallipoli, aan de voet van de stadsmuren, dicht bij de restaurants en bars aan het water van Gallipoli.

Monopoli

Het stadje Monopoli is minder bekend bij toeristen, maar hier stoppen is een must. Monopoli vat het contrast samen tussen de aangename witgekalkte huizen en het turquoise water van de Adriatische zee. Het centro storico heeft het typische doolhof van smalle straatjes die rondwandelen zo bijzonder maken, de pleinen en promenade zijn bezaaid met restaurants die heerlijk eten serveren, en de kust is vol verborgen baaien en inhammen. Als een minder toeristisch stadje is Monopoli de perfecte plek om te bezoeken als je tijdens de drukke zomermaanden een reis naar Puglia plant.

Tremiti-eilanden

Een archipel van vier hoofdeilanden, gelegen op 12 zeemijl van Vieste, de Isole Tremiti (Tremiti-eilanden) zijn bereikbaar met veerboten die elke dag varen. Het gebied van Isole Tremiti is een beschermd natuurlijk zeereservaat. De vier eilanden zijn: San Domino, San Nicola, Capraia en Pianosa, waarvan de laatste twee bijna volledig onbewoond zijn. Dicht bij het eiland Capraia, verzonken in het kristalheldere water en staande op de zeebodem, staat het standbeeld van Padre Pio, gemaakt door kunstenaar Domenico Norcia. Het is een populaire plek voor duikers.

Polignano a Mare

Van een wandeling buiten Abbazia di San Vito, een stop bij het standbeeld van Domenico Modugno en een selfie in de beroemde Cala Porto (ook bekend als Lama Monachile), Polignano a Mare mag niet worden overgeslagen als je naar Puglia, Italië reist! Polignano a Mare is een poëtische bestemming – letterlijk: talloze verzen van beroemde dichters zijn geschilderd op trappen, toegangsdeuren en de gevels van de woningen. Even magisch is de Rots van de Kluizenaar (ook wel eiland San Paolo genoemd), een gigantische rots op 300 meter van de kust waarop een ijzeren kruis staat dat daar door de missionarissen is geplaatst.

Roca Vecchia

Slechts een half uur ten zuiden van Lecce ligt de badplaats Roca Vecchia. Hier vind je een heel bijzondere plek: Grotta della Poesia, een grot ondergedompeld in turquoise wateren. De grot ligt in een beschermd gebied, de Oasi di Roca Vecchia, dat steeds populairder wordt. De Grotta della Poesia wordt beschouwd als een van de mooiste natuurlijke poelen ter wereld. De naam is een beetje een romantische legende: er was eens een prinses die in de grot baadde, en haar schoonheid was zo verbluffend dat het de verzen van veel dichters inspireerde (in feite betekent het woord “poesia” poëzie).

Bari

Als je eenmaal op het vliegveld Puglia in Bari bent aangekomen, hoef je je niet te haasten om te vertrekken! Blijf en verken deze prachtige kustplaats. Het beste deel om te bezoeken is de oude stad, in het Italiaans ‘Bari Vecchia’ genoemd. Binnen het historische centrum zijn er zoveel dingen te doen in Bari. Loop door de smalle straatjes (of fiets met een gids naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Bari), leer handgemaakte orecchiette maken, bewonder de stenen muren en de ijzeren balkons en kom uiteindelijk aan bij de zee. De boulevard van Bari is bovendien versierd met karakteristieke straatlantaarns en het is de beste plek om te zitten en iets te drinken of een hapje te eten.

Alta Murgia

Puglia staat bekend om zijn stranden en steden, maar er zijn ook immense gebieden met ongerepte natuur. Als je van wandelen houdt, of gewoon verschillende planten en bomen en diersoorten bewondert, dan zou het Alta Murgia National Park je volgende stop moeten zijn. Gelegen op iets minder dan 40 minuten rijden van Andria, in het Nationaal Park, bevindt zich het prachtige Castel del Monte, een prachtig symmetrisch kasteel op de top van een heuvel. Volgens de legende kreeg het kasteel de opdracht van keizer Frederik II om de Heilige Graal te verbergen, ooit afgeleverd door de Tempeliers. Dit iconische kasteel staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn historische betekenis en unieke bouwstijl.

Santa Maria di Leuca

Santa Maria di Leuca, een van de meest populaire plaatsen in de regio Salento, ligt aan de zuidkant van de hak van Italië. De stad is al sinds de jaren 1900 een vakantiebestemming, waar de rijkste Pugliesi (zoals de inwoners van Puglia heten) prachtige villa’s bouwden in Liberty-stijl die je nog steeds kunt bewonderen op de boulevard. De naam Santa Maria di Leuca geeft overigens de geschiedenis van de stad weer. Leuca is afgeleid van het Griekse leukos, wat “helder” betekent, terwijl de naam Santa Maria verwijst naar de Basilica-Santuario Santa Maria de Finibus Terrae, zo genoemd omdat Leuca voor de Romeinen de plaats was waar het land eindigde.

Lecce

Salento is de naam die de lokale bevolking aan het zuidelijke deel van Puglia heeft gegeven. Het vormt de “hiel” van Italië en het is een adembenemend gebied om naartoe te reizen. Een van de belangrijkste steden in de omgeving is Lecce, ook wel bekend als het “Florence van het Zuiden”. Lecce ligt op 30 minuten rijden van de luchthaven van Brindisi en is een prachtig voorbeeld van de rijkdom van de barokstijl. Ingewikkelde details borduren elke hoek van de stad, en de straten en gebouwen zullen je sprakeloos maken. Er zijn ook wandeltochten die je kunnen helpen meer te weten te komen over dit Zuid-Italiaanse juweeltje!

Alberobello

Je kunt niet zeggen dat je Puglia hebt bezocht als je geen trullo hebt gezien! De trullo Puglia is het traditionele witte, kegelvormige huis van boeren. Trulli Puglia (in zijn meervoudsvorm) worden gebouwd met behulp van de gipsplaattechniek, die nog steeds in Puglia wordt gebruikt. De absoluut beste plek om trulli te bewonderen is de stad Alberobello. Het moderne deel van de stad omarmt de oude stad, genaamd Rione Monti, waar de trulli zich bevinden. Een van de meest fascinerende trulli is de Trullo Sovrano, gelegen achter de kerk van Santi Medici Cosma e Damiano. Dit is de enige trullo met twee verdiepingen en herbergt tegenwoordig een klein museum.

Trani

Als je Bari verlaat en verder naar het noorden rijdt, bereik je de prachtige stad Trani binnen 45 minuten rijden. Trani is nog steeds een verborgen juweeltje in Puglia! Wie weinig tijd heeft voor de rondreis Puglia, stopt hier vaak niet. Het is dus een geweldige manier om buiten de gebaande paden te gaan, tenminste zolang deze stad geheim blijft. Trani is echter gewoon magisch: het is een typische stad in de regio Apulië, met zijn haven, de vissers die bezig zijn met vangen en verkopen, en de lokale bevolking die vrolijk hun dagelijkse leven leidt. De beste plek om te bezoeken? De Kathedraal van Trani, of Cattedrale di San Nicola Pellegrino!