Het is een vaststaand feit dat het internetgebruik ons extra comfort geeft als we reizen. Maar het is ook zo dat het gebruik van het internet beter op een veilige manier gebeurt. Surfen onderweg zonder beveiliging is net als wanneer je thuis vertrekt en de voordeur laat openstaan. Naast een virusscanner en regelmatige updates, is het daarom belangrijk om ook van een VPN, of Virtual Private Network, gebruik te maken.

Wat is een VPN eigenlijk?

Een VPN is een computerprogramma of app op je telefoon die je gegevensoverdracht tussen jou en de ontvanger beveiligt. De app vormt als het ware een tunnel vanaf je toestel naar waardoor je data tijdens het verzenden onzichtbaar is voor derden. Daarom is met een VPN internet surfen veiliger, zowel thuis als onderweg. Dit zijn de voornaamste kenmerken van een VPN:

De vijf voordelen om als reiziger een VPN te gebruiken

Het is meteen duidelijk dat het gebruik van deze beschermingsmaatregel je voordelen oplevert. Doe je aan internetbankieren, doe je online betalingen of deel je persoonlijke informatie, alles verloopt in alle veiligheid. We bekijken hieronder de vijf belangrijkste voordelen:

1. Veilig surfen op openbare wifi netwerken

Op veel plaatsen en toeristische centra kun je tegenwoordig gebruikmaken van openbare wifi netwerken. Hiermee kun je besparen op je mobiele data om te surfen. Dat kan in het buitenland, waar geen roaming akkoorden zijn, best wat opleveren.

Het is echter een publiek geheim dat openbare netwerken een geliefd werkterrein zijn voor hackers.

2. Toegang tot geografisch beperkte sites

Er zijn veel sites die een beperking opleggen om ze in het buitenland te bezoeken. Ben je in het buitenland, zou het best mogelijk zijn dat je je favoriete Nederlandse tv-programma niet kunt streamen. Er zijn ook bedrijven die hun sites geografisch afschermen en enkel bezoekers toelaten die in het eigen land verblijven. Een VPN is ook hier weer de reddende engel. Omdat je echte locatie verborgen wordt, kun je de site in kwestie laten geloven dat je wel in Nederland bent. Ook al zit je aan een zwembad in de Dominicaanse Republiek.

3. Vermijden van censuur

Landen durven wel bepaalde websites te verbieden. Je kunt hierbij denken aan China, waar de meeste sociale mediasites door de regering geblokkeerd worden. Hier kun je ook weer de geografische beperking omzeilen met je VPN.

4. Goedkoper reizen boeken

Geloof het of niet, maar bepaalde diensten worden in verschillende landen aan andere prijzen aangeboden. Met een VPN kunnen ze virtueel hun locatie aanpassen. Op die manier kunnen ze aan een prijsvergelijk doen, in welk land de aangeboden dienst het goedkoopst is. Voor reizigers kan dat interessant zijn voor vluchten, accommodaties en huurwagens. De geleverde service blijft dezelfde, alleen het prijskaartje kan wel veel interessanter worden.

5. Je algemene veiligheid en privacy

En natuurlijk blijft je algemene veiligheid die een VPN je thuis biedt ook onderweg bestaan. Niemand krijgt inzage in je reisplannen of reserveringen. Dus kan ook niemand hiervan valselijk gebruikmaken.

image1


Ben je ook overtuigd van een VPN op reis?

Kortom, een VPN is een waardevolle tool voor reizigers die hun online veiligheid, privacy en vrijheid willen beschermen, waar ze ook naartoe gaan. Met de vele voordelen die een VPN biedt, kunnen reizigers met een gerust hart genieten van hun reiservaring. Ze weten ook meteen dat hun internetverbinding veilig en privé is.