In het hart van het oude centrum van Bari ligt een straat die omgedoopt is in de ‘Straat van de Orecchiette’, informeel bekend als het ‘pastastraatje’. De ‘Via delle Orecchiette’ is een unieke culturele bezienswaardigheid die je niet mag missen. Dagelijks komen veel toeristen naar deze straat om de oorsprong, de geur en de onmiskenbare smaak van deze ‘oortjespasta’ uit Bari te ontdekken.

Apulisch souvenir uit de Strada Arco Basso

Officieel heet de straat ‘Strada Arco Basso’. Via een kleine tunnel kom je terecht bij de oudste traditie van Bari Vecchia: het maken van de heerlijke en gewilde orecchiette. De orecchiette, publiekelijk bereid door huisvrouwen, zijn een echte attractie in het historische centrum van Bari. Bovendien vertegenwoordigt de bereiding iets van het Apulische dagelijkse leven. De verse pasta (die daarna te drogen wordt gelegd op houten toonbanken) kan ook gekocht worden bij de dames zelf.  Toeristen kunnen zo de typische smaak van orecchiette uit Bari mee naar huis nemen. De vrouwen doen de verse pasta in plastic zakjes, zodat men het als een heerlijk Apulisch ‘souvenir’ mee naar huis kan nemen.

Pastakunst

Orecchiette maken lijkt, als je de vrouwen in Bari geroutineerd te werk ziet gaan, een stuk simpeler dan het in werkelijkheid is. Eerst wordt het deeg uitgerold tot een slang: hoe dunner de deegslang, hoe kleiner de orecchiette-pasta. De laatste stap vergt serieuze oefening: met een mes (bij voorkeur een klein gekarteld keukenmes) wordt een klein stukje van de slang afgesneden dat met één beweging wordt omgeklapt tot een orecchiette-pasta. 

Gastronomische rondleiding

Is het verlangen om de orecchiette uit Bari te proeven zo groot dat je niet kunt wachten om naar huis terug te keren? Doe dan mee met een gastronomische rondleiding, waarbij je samen met de dames van Bari Vecchia pasta kunt bereiden; een ervaring die je wandeling door de straten van de oude stad nog unieker zal maken.