Na een bezoek aan de basiliek Sint Nicolas, ben je wellicht ook geïnteresseerd in een bezoekje aan het Museo Nicolaiano. Naast informatie over de geschiedenis van de kerk vindt je er ook relikwiehouders en diverse voorbeelden van liturgische kunst.

Het museum

Het museum is te vinden aan het plein van de kerk. De ruimte is zo ingericht dat je een tijdlijn langsloopt, beginnend bij de Romeinse tijd tot aan de periode van de Normandiërs. Je krijgt informatie over het dagelijkse leven uit de verschillende periodes en de bouwstijl. Zo waar kun je zelfs het een en ander proeven uit de verschillende tijden. De begane grond bevat een collectie schenkingen aan de kerk. Op de bovenverdieping is er een tentoonstelling te zien van kunstwerken van de heilige Nicolaas. Het is weliswaar geen museum van hoge klasse, maar zeker een leuke aanvulling op je bezoek aan de basiliek.

Sinterklaas!?

Sint Nicolaas is een heilige die de oorsprong van Sinterklaas en de Kerstman inspireerde. Tegen deze achtergrond kon, naast een prachtige Apulisch-Romaanse basiliek, een museum niet ontbreken: het ‘Nicolaiano Museum’ is een onmisbare plek voor iedereen die zich wil verdiepen in de duizendjarige geschiedenis van de stad en de gebeurtenissen wil ontdekken die de Basiliek van San Nicola hebben getekend. Het Nicolaiano Museum ligt in de directe omgeving van de Basiliek, vlakbij een van de hoofdingangen van de oude stad Bari.

Museum & Collectie

In het Nicolaiano Museum kun je een collectie schilderijen, perkamenten, kelken, kleding, documenten van historische waarde en vele andere voorwerpen bewonderen die de gebeurtenissen van San Nicola en zijn Basiliek hebben gemarkeerd.  Hoewel je tijdens de rondleiding wordt bijgestaan door uitleg aan de muren van het museum, staat het personeel tot je beschikking voor verduidelijking. Voor liefhebbers van ontspanning biedt het Nicolaiano Museum onderdak aan een bar waar je een korte pauze kunt nemen en genieten van een lekker hapje.

Het museum bestaat uit drie niveaus:

Op de begane grond herinneren een aantal zalen met voorwerpen, projecties en interactieve installaties aan drie bijzondere periodes uit het leven van de stad en de basiliek: de oudheid, de Byzantijnse periode en de Romaanse periode.

Op de onderste verdieping zijn vitrines met kunstvoorwerpen, geschonken door de orthodoxe gemeenschap.

Op de bovenste verdieping is de eigenlijke schatkamer, met voorwerpen gerangschikt zonder chronologie, maar de rijkdom van de offers aan de basiliek en de heilige laten zien.