Het Archeologisch Museum van Bari bevindt zich in het voormalige klooster van Santa Scolastica , een van de oudste en meest herkenbare bouwwerken van de stad. Waarschijnlijk werd het klooster gebouwd in de 10e eeuw. Het museum biedt onderdak aan kostbare archeologische vondsten die gevonden zijn tijdens vele opgravingen, die vanaf de jaren 1900 op verschillende plaatsen in de oude stad Bari  en aangrenzende gebieden zijn uitgevoerd.

Geschiedenis

Het museum heeft zich in de loop der tijd uitgebreid dankzij particuliere schenkingen, aankopen en opgegraven vondsten in Apulië. Onder leiding van Maximilian Mayer en Michele Gervasio werd de inventaris samengesteld en verschillende opgravingsacties uitgevoerd.

In 1957 en 1958 werden opgravingen gedaan in Monte Sannace en Conversano en eind jaren zeventig en in de jaren tachtig werden nieuwe vondsten ontdekt in Acquaviva delle Fonti, Canosa di Puglia, Rutigliano, Conversano en Turi. In 1985 werd het complex van Santa Scolastica, toevertrouwd aan de Universiteit van Bari.

In 2001 werden de collecties overgebracht naar het complex van het oude klooster van Santa Scolastica. In 2010 werd begonnen met de restauratie en functionele inrichting van het voormalige klooster. In 2018 werden de werkzaamheden afgerond en de eerste zalen van het nieuwe museumcomplex voor het publiek geopend.

Collectie

De gevonden voorwerpen, sommige ook binnen het complex van Santa Scolastica, zijn het bewijs van de duizendjarige geschiedenis van de stad die binnen een tijdspanne valt, variërend van de Bronstijd tot de Middeleeuwen. Je vindt in het museum verschillende soorten voorwerpen en materialen zoals stenen beelden, keramiek, terracotta, bronzen vazen en harnassen, oude munten en nog veel meer.

Bijzonder boeiend aan het Archeologisch Museum van Santa Scolastica is dat het niet alleen de archeologische vondsten herbergt die in de verschillende gebieden van Bari zijn aangetroffen, maar dat het zelf een monument van grote historische en culturele waarde vertegenwoordigt dankzij de eeuwenoude lagen die aan het licht zijn gekomen door archeologisch onderzoek binnen en buiten het klooster.

De collectie omvat materialen en artefacten van de inheemse beschavingen van de regio, daterend uit de prehistorie tot de bronstijd. Ook sieraden uit de Griekse, Byzantijnse, Arabisch-Normandische en middeleeuwse perioden liggen in het museum uitgestald.

Het museum bezit prehistorisch lithisch en keramisch materiaal uit Gargano, Latijnse inscripties uit de Romeinse tijd, figuratief terracotta uit de fabrieken van Taranto en Canosa, plastic vazen uit Canosa, juwelen, bewerkte ambers en glas uit de Romeinse tijd. Tot de aankopen en legaten behoort verder de Polese collectie en het muntenkabinet van Maselli.